Valašské frgále

Hodnocení receptu

Ingredience

těsto: 500 g polohrubé mouky
2 žloutky
125 g másla
75 g moučkového cukru
250 ml teplého mléka
40 g droždí
špetka soli
citronová kůra
náplň: 750 g měkkého tvarohu
3 žloutky
2 sáčky vanilkového cukru
moučkový cukr podle chuti
1 lžíce polohrubé mouky
strouhaná citronová kůra
hrst rozinek předem namočených v rumu
dále: drobenka
máslo
rum
vanilkový cukr
1 vejce na potření okrajů
smetana

Postup

Do teplého mléka dáme lžíci cukru a rozdrobíme droždí. Přikryjeme a necháme vzejít.
Máslo se zbylým cukrem utřeme do pěny, po jednom vešleháme žloutky. Přidáme mouku, kvásek a vypracujeme hladké těsto. Necháme pořádně nakynout.
Zatím připravíme náplň: tvaroh rozmícháme s cukrem, žloutky a citronovou kůrou dohladka. Je-li hmota řídká, vmícháme lžíci polohrubé mouky. Nakonec vmícháme rozinky.
Vykynuté těsto rozdělíme na 3-4 stejné díly. Každý rozválíme na pomaštěném plechu na kruh o průměru 30-35 cm.
Okraje potřeme rozšlehaným vejcem. Rozetřeme náplň a posypeme drobenkou. Necháme ještě chvíli kynout na plechu.
Upečeme ve vyhřáté troubě (200°C) do zezlátnutí okrajů.
Ihned po vytažení z trouby potřeme okraje smetanou.
Frgál necháme chvíli zchládnout a pak polijeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem a vanilkovým cukrem.

Ještě "tradičnější" jsou frgále s hruškovou náplní, tu přidám až ji vyzkouším.

Datum vložení inzerátu: 2011-07-11 19:17:07 | Zobrazeno: 0x

Diskuze k receptu

Partneři