Valašské frgále
Ingredience
těsto: 500 g polohrubé mouky
2 žloutky
125 g másla
75 g moučkového cukru
250 ml teplého mléka
40 g droždí
špetka soli
citronová kůra
náplň: 750 g měkkého tvarohu
3 žloutky
2 sáčky vanilkového cukru
moučkový cukr podle chuti
1 lžíce polohrubé mouky
strouhaná citronová kůra
hrst rozinek předem namočených v rumu
dále: drobenka
máslo
rum
vanilkový cukr
1 vejce na potření okrajů
smetana
Postup
Do teplého mléka dáme lžíci cukru a rozdrobíme droždí. Přikryjeme a necháme vzejít.
Máslo se zbylým cukrem utřeme do pěny, po jednom vešleháme žloutky. Přidáme mouku, kvásek a vypracujeme hladké těsto. Necháme pořádně nakynout.
Zatím připravíme náplň: tvaroh rozmícháme s cukrem, žloutky a citronovou kůrou dohladka. Je-li hmota řídká, vmícháme lžíci polohrubé mouky. Nakonec vmícháme rozinky.
Vykynuté těsto rozdělíme na 3-4 stejné díly. Každý rozválíme na pomaštěném plechu na kruh o průměru 30-35 cm.
Okraje potřeme rozšlehaným vejcem. Rozetřeme náplň a posypeme drobenkou. Necháme ještě chvíli kynout na plechu.
Upečeme ve vyhřáté troubě (200°C) do zezlátnutí okrajů.
Ihned po vytažení z trouby potřeme okraje smetanou.
Frgál necháme chvíli zchládnout a pak polijeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem a vanilkovým cukrem.
Ještě "tradičnější" jsou frgále s hruškovou náplní, tu přidám až ji vyzkouším.
Podobné recepty:
Obrácený koláč,
Meruňkový koláč s tvarohem,
Roláda oříšková,
Jogurtová bábovka,
Miňonková bábovka,
Krupicové flameri s čokoládou,
Kynutý jablečný závin,
Pečený jahodový tvaroh,
Vídeňská vařená bábovka,
Kokosovo-čokoládová bábovka,
Loterijní buchtičky,
Bábovka karamelová,
Křehký tvarohový koláč,
Rychlý švestkový koláč,
Lívance,
Burákovník,
Prima perník,
Cuketová povidla,
Čokoládová bábovka s hruškami,
Rýžový pudink se skořicí,
další recepty z kategorie Moučníky
Diskuze k receptu
Partneři
- Mazanec
Recepty na mazanec. - Smoothie recepty
Zajímavé zdravé smoothie recepty na každý den. - Raw recepty
Recepty na moderní raw recepty. - Utopenci
Recepty na různé druhy utopenců. - Vánočka
Recepty na vánočky. - Hrníčková kuchařka
Kuchařka zaměřená pouze na hrníčkové recepty. - Cibulačka
Recepty na oblíbenou francouzskou polévku. - Bezlepková kuchařka
Recepty na bezlepkové pokrmy.