Punčové řezy pro začátečníky
Ingredience
hnědé těsto: 250 g hery
5 vajec
250 g hladké mouky
250 g krystalového cukru
2 lžíce kakaového prášku
1/2 prášku do pečiva
1/3 vanilkového pudinkového prášku
růžové těsto: 250 g hery
5 vajec
250 g krystalového cukru
250 g hladké mouky
1/2 prášku do pečiva
1/3 vanilkového pudinkového prášku
trochu růžového potravinářského barviva
světlé těsto: 250 g hery
5 vajec
250 g krystalového cukru
250 g hladké mouky
1/2 prášku do pečiva
1/3 vanilkového pudinkového prášku
lázeň: šťáva ze dvou pomerančů
250 ml rumu
250 ml vody
1 sklenice rybízové nebo višňové marmelády (cca 300 ml)
1/2 lžičky punčové tresti
poleva: 700 g moučkového cukru
6 lžic horké vody
6 lžic rumu
2 lžíce oleje
2 lžičky solamylu
Postup
1 a půl prášku do pečiva vysypeme a rozdělíme na tři stejné hromádky. Totéž uděláme se sáčkem vanilkového pudinku.
Heru s cukrem vyšleháme do pěny a po jednom zašleháme vejce. Vmícháme mouku smíchanou s jednou hromádkou prášku do pečiva a jednou hromádkou pudinkového prášku. V případě hnědého těsta vmícháme do mouky i prosáté kakao. Při přípravě růžového těsta barvivo vešleháme po posledním vejci.
Těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení a upečme (asi 12 minut při 200°C). Postupně vyrobíme všechny tři pláty. Kdo k tomu má všechno potřebné, může udělat všechno těsto naráz, rozdělit na třetiny, jednu obarvit kakaem a jednu na růžovo.
Lázeň připravíme smícháním všech surovin ještě před pečením a rozlijeme na třetiny.
První horký plát vyklopíme na desku vzhůru nohama a hned ještě horký polijeme třetinou lázně. Druhý plát okamžitě po upečení překlopíme na první, též vzhůru nohama, a ihned polijeme další třetinou. Totéž uděláme se třetím plátem. Na horní politý plát položíme desku nebo plech a zatížíme několika kilogramy mouky (cukru, ...). Necháme zatížené do úplného vychladnutí (minimálně dvě hodiny).
Z vychladlých řezů odkrojíme nevzhledné okraje. Zbytek rozkrojíme podélně na tři nebo čtyři stejně široké pruhy a každý potřeme shora a z boku polevou.
Polevu připravíme tak, že všechny suroviny dáme do misky a utřeme dohladka.
Po ztuhnutí polevy můžemem řezy pocákat rozpuštěnou čokoládou nebo ozdobit libovolně jinak.
Podobné recepty:
Bábovka bez šlehání,
Bábovka se sojovým sukem,
Čokoládový mls,
Višňové žaluzie,
Hrušková bábovka,
Muffiny s čokoládou,
Perník s tvarohovou mřížkou,
Ořechové kornoutky,
Kokosový chlebíček,
Čokoládová bábovka,
Bábovka z majonézy,
Arašídová bábovka,
Moučník Pavlína,
Linecké řezy s jablky,
Krupicový svitek,
Bábovka bez žloutků,
Briošky,
Osvěžující letní bábovka,
Banánová roláda ,
Prošívaná deka,
další recepty z kategorie Moučníky
Diskuze k receptu
Partneři
- Mazanec
Recepty na mazanec. - Smoothie recepty
Zajímavé zdravé smoothie recepty na každý den. - Raw recepty
Recepty na moderní raw recepty. - Utopenci
Recepty na různé druhy utopenců. - Vánočka
Recepty na vánočky. - Hrníčková kuchařka
Kuchařka zaměřená pouze na hrníčkové recepty. - Cibulačka
Recepty na oblíbenou francouzskou polévku. - Bezlepková kuchařka
Recepty na bezlepkové pokrmy.