Kynutá bábovka s rozinkami
Ingredience
250 ml mléka
20 g čerstvého droždí
100 g krystalového cukru
1 vanilkový cukr
3 žloutky
140 g másla
450 g polohrubé mouky
1 lžička citronové kůry
špetka soli
hrst rozinek
3-4 lžíce rumu
hrst posekaných ořechů
Postup
Rozinky den předem opereme a zalijeme rumem.
Do mírně teplého mléka nasypeme asi polovinu cukru a rozdrobíme droždí. Přikryjeme a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
V míse promícháme mouku se solí a citronovou kůrou. Přidáme zbytek cukru, rozpuštěné vlahé máslo, žloutky a kvásek. Vařečkou vypracujeme hladké těsto, které je hodně řidší než na buchty. Nakonec do těsta zapracujeme rozinky (pokud se všechen rum nevsákl, tak i s ním) a ořechy.
Těsto přemístíme do bábovkové formy vymazané máslem. Pokud nemáme hodně velkou bábovku, radši těsto rozdělíme do dvou menších (těsto během kynutí zvětší objem a při pečení se zvětší ještě víc).
Ve formě necháme kynout asi hodinu (dokud se objem výrazně nezvětší). Pak bábovku vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a upečeme do zhnědnutí povrchu (zkoušíme špejlí, doba pečení záleží na velikosti bábovky).
Podobné recepty:
Olejová buchta (jako třená),
Ořechové rohlíčky,
Sladký chlebíček,
Rákocziho tvarohové řezy,
Tvarohová bábovka nepečená,
Zlatá rybka,
Povidlový koláč s mandlemi,
Buchta z učebnice,
Makovec,
Bábovka s jablky a skořicí,
Makovo-tvarohová bábovka,
Plněné taštičky,
Pletený závin,
Bábovka povidlovník,
Perník s tvarohovou mřížkou,
Bábovka s jablky a skořicí,
Pilinové řezy,
Minišátečky,
Medovníkové řezy ,
Jahodové srdce,
další recepty z kategorie Moučníky
Diskuze k receptu
Partneři
- Mazanec
Recepty na mazanec. - Smoothie recepty
Zajímavé zdravé smoothie recepty na každý den. - Raw recepty
Recepty na moderní raw recepty. - Utopenci
Recepty na různé druhy utopenců. - Vánočka
Recepty na vánočky. - Hrníčková kuchařka
Kuchařka zaměřená pouze na hrníčkové recepty. - Cibulačka
Recepty na oblíbenou francouzskou polévku. - Bezlepková kuchařka
Recepty na bezlepkové pokrmy.