Cuketa jako lasagne

Hodnocení receptu

Ingredience

2 střední cukety
5 lžic másla
2 lžíce hladké mouky
300-400 ml mléka
2 vejce
100 g eidamu
300 g blaťáckého zlata
sůl
mletý pepř
muškátový oříšek
omáčka: 150 g zakysané smetany
150 g kečupu
pár najemno posekaných lístků bazalky
1 rozmačkaný stroužek česneku

Postup

Jednou lžící másla vymažeme zapékací misku nebo pekáč. Oba sýry nastrouháme.

Zbytek másla rozpustíme v rendlíku, přisypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme studeným mlékem a za stálého míchání uvaříme ne moc hustou kaši, mléka dáme zpočátku radši méně a pak můžeme podle potřeby přidat.

Do částečně prochladlé kaše vmícháme jedno po druhém celá vejce a nastrouhaný eidam. Bešamel ochutíme solí, pepřem a strouhaným muškátovým oříškem.

Cukety oloupeme a nakrájíme na plátky tlusté asi 1 cm.

Na dno vymazané zapékací misky rozetřeme trochu bešamelu. Na něj uložíme vrstvu cuket a posypeme blaťáckým zlatem. Dáme druhou vrstvu bešamelu, cukety a sýr. Zalijeme zbytkem bešamelu a posypeme sýrem.

Dáme do vyhřáté trouby zapéct dokud povrch nezezlátne (180°C, cca 50 minut).

Po vytažení z trouby necháme chvíli odpočinout, než začneme krájet (čím chladnější, tím lépe se krájí).

Porce na talíři přelijeme omáčkou, kterou připravíme důkladným promícháním všech surovin.

Datum vložení inzerátu: 2011-07-06 18:48:44 | Zobrazeno: 0x

Diskuze k receptu

Partneři