Cuketa jako lasagne
Ingredience
2 střední cukety
5 lžic másla
2 lžíce hladké mouky
300-400 ml mléka
2 vejce
100 g eidamu
300 g blaťáckého zlata
sůl
mletý pepř
muškátový oříšek
omáčka: 150 g zakysané smetany
150 g kečupu
pár najemno posekaných lístků bazalky
1 rozmačkaný stroužek česneku
Postup
Jednou lžící másla vymažeme zapékací misku nebo pekáč. Oba sýry nastrouháme.
Zbytek másla rozpustíme v rendlíku, přisypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme studeným mlékem a za stálého míchání uvaříme ne moc hustou kaši, mléka dáme zpočátku radši méně a pak můžeme podle potřeby přidat.
Do částečně prochladlé kaše vmícháme jedno po druhém celá vejce a nastrouhaný eidam. Bešamel ochutíme solí, pepřem a strouhaným muškátovým oříškem.
Cukety oloupeme a nakrájíme na plátky tlusté asi 1 cm.
Na dno vymazané zapékací misky rozetřeme trochu bešamelu. Na něj uložíme vrstvu cuket a posypeme blaťáckým zlatem. Dáme druhou vrstvu bešamelu, cukety a sýr. Zalijeme zbytkem bešamelu a posypeme sýrem.
Dáme do vyhřáté trouby zapéct dokud povrch nezezlátne (180°C, cca 50 minut).
Po vytažení z trouby necháme chvíli odpočinout, než začneme krájet (čím chladnější, tím lépe se krájí).
Porce na talíři přelijeme omáčkou, kterou připravíme důkladným promícháním všech surovin.
Podobné recepty:
Penne arrabbiata (Naštvané penne),
Vegetariánské ražniči,
Brambory na smetaně,
Špagety s medovou omáčkou,
Těstoviny s cuketou,
Těstoviny se zelím,
Bramborová hnízda,
Podmáslový špaldovo-žitný chléb,
Bylinkové brambory,
Domácí chleba podle babičky Evy,
Sýrový nákyp,
Hrachové placky s brokolicí,
Obyčejný chléb se zrníčky,
Rýžový pudink,
Těstoviny s vejci,
Rychlý žitný chléb,
Cukeťáci,
Dýňová kaše,
Grahamový se sojovou moukou,
Těstovinové lečo,
další recepty z kategorie Bezmasá jídla
Diskuze k receptu
Partneři
- Mazanec
Recepty na mazanec. - Smoothie recepty
Zajímavé zdravé smoothie recepty na každý den. - Raw recepty
Recepty na moderní raw recepty. - Utopenci
Recepty na různé druhy utopenců. - Vánočka
Recepty na vánočky. - Hrníčková kuchařka
Kuchařka zaměřená pouze na hrníčkové recepty. - Cibulačka
Recepty na oblíbenou francouzskou polévku. - Bezlepková kuchařka
Recepty na bezlepkové pokrmy.