Ježek
Ingredience
Těsto: 6 vajec
180 g cukru krupice
180 g hladké mouky
Krém: 200 g másla
300 ml mléka
1 vanilkový cukr
150 g mletého cukru
1 pudinkový prášek s karamelovou příchutí (nebo čokoládový)
Na ozdobu: 150 g čokolády na vaření
75 g ztuženého tuku Lukana (modrá)
oloupané mandle
lentilky
rozinky
Postup
Nejdřív si připravíme šablony. Z papíru vystřihneme tvar slzy, jeho velikost určuje půdorys ježka. Pak vystříhneme další 4 slzy, každá další je o něco menší než předešlá. Těsto: vejce ušleháme s cukrem do husté pěny. Vmícháme mouku a rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení. Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a upečeme dorůžova (asi 10 minut). Krém: V troše mléka rozmícháme vanilkový cukr a pudinkový prášek. Vmícháme do zbytku teplého mléka a vaříme za stálého míchání asi 1 minutu. Necháme vychladnout, zpočátku mícháme, aby se neutvořil škraloup. Změklé máslo ušleháme s cukrem a po částech vešleháme vlažný pudink. Na vychladlý plát piškotového těsta naskládáme šablony co nejblíž k sobě a vyřežeme podle nich tvary. Největší slzu potřeme krémem, na ni položíme menší, potřeme krémem a tak pokračujeme až k nejmenšímu kousku, který též potřeme. Trochu krému naneseme na boky a nožem uhladíme, a vytvoříme tvar ježka. Dáme ztuhnout do ledničky. Ztužený tuk necháme rozpustit ve vodní lázni, přidáme na kousky nalámanou čokoládu, necháme rozpustit a rozmícháme na hladkou polevu. Mandle rozpůlíme a každou půlku podélně rozkrojíme na tři části - bodliny. Vychlazeného ježka polijeme čokoládovou polevou, na čumáček přilepíme rozinku, oči z lentilek a zapícháme bodliny. Dáme opět vychladit. Pokud nám část piškotu zbude, vyřežeme ještě tři (případně jiný počet - podle velikosti zbytku) nejmenší slzy a uděláme ještě menšího ježka. Uvedené množství surovin (těsta i krému) mi vyšlo přesně na tyto dva ježky (viz foto).
Podobné recepty:
Fitness piškotový dezert,
Alenčin tvarohový dortík,
Kávový dortík,
Dort panenka (ananasový),
Pařížská šlehačka 1,
Kokosový krém s medem,
Banánový s mašlí,
Jubilant,
Dort za sběr 1,
Tvarohová roláda s hruškami,
Bob a Bobek,
Želvička,
Varna - potahovací a modelovací hmota,
Stomix,
Tvarohovo-šlehačkový dort,
Tučňák,
Jahodové srdce,
Čokoládová poleva,
Ananasové nebe,
Pařížské palačinky,
další recepty z kategorie Dezerty
Diskuze k receptu
Partneři
- Mazanec
Recepty na mazanec. - Smoothie recepty
Zajímavé zdravé smoothie recepty na každý den. - Raw recepty
Recepty na moderní raw recepty. - Utopenci
Recepty na různé druhy utopenců. - Vánočka
Recepty na vánočky. - Hrníčková kuchařka
Kuchařka zaměřená pouze na hrníčkové recepty. - Cibulačka
Recepty na oblíbenou francouzskou polévku. - Bezlepková kuchařka
Recepty na bezlepkové pokrmy.