Ježek
Ingredience
Těsto: 6 vajec
180 g cukru krupice
180 g hladké mouky
Krém: 200 g másla
300 ml mléka
1 vanilkový cukr
150 g mletého cukru
1 pudinkový prášek s karamelovou příchutí (nebo čokoládový)
Na ozdobu: 150 g čokolády na vaření
75 g ztuženého tuku Lukana (modrá)
oloupané mandle
lentilky
rozinky
Postup
Nejdřív si připravíme šablony. Z papíru vystřihneme tvar slzy, jeho velikost určuje půdorys ježka. Pak vystříhneme další 4 slzy, každá další je o něco menší než předešlá. Těsto: vejce ušleháme s cukrem do husté pěny. Vmícháme mouku a rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení. Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a upečeme dorůžova (asi 10 minut). Krém: V troše mléka rozmícháme vanilkový cukr a pudinkový prášek. Vmícháme do zbytku teplého mléka a vaříme za stálého míchání asi 1 minutu. Necháme vychladnout, zpočátku mícháme, aby se neutvořil škraloup. Změklé máslo ušleháme s cukrem a po částech vešleháme vlažný pudink. Na vychladlý plát piškotového těsta naskládáme šablony co nejblíž k sobě a vyřežeme podle nich tvary. Největší slzu potřeme krémem, na ni položíme menší, potřeme krémem a tak pokračujeme až k nejmenšímu kousku, který též potřeme. Trochu krému naneseme na boky a nožem uhladíme, a vytvoříme tvar ježka. Dáme ztuhnout do ledničky. Ztužený tuk necháme rozpustit ve vodní lázni, přidáme na kousky nalámanou čokoládu, necháme rozpustit a rozmícháme na hladkou polevu. Mandle rozpůlíme a každou půlku podélně rozkrojíme na tři části - bodliny. Vychlazeného ježka polijeme čokoládovou polevou, na čumáček přilepíme rozinku, oči z lentilek a zapícháme bodliny. Dáme opět vychladit. Pokud nám část piškotu zbude, vyřežeme ještě tři (případně jiný počet - podle velikosti zbytku) nejmenší slzy a uděláme ještě menšího ježka. Uvedené množství surovin (těsta i krému) mi vyšlo přesně na tyto dva ježky (viz foto).
Podobné recepty:
Šlehačková vejce,
Šlehačková bomba s ovocem,
Třené lívance,
Čokoládová poleva máslová,
Podkova,
Tučňáci,
Čokoládová poleva,
Nepravé tiramisu,
Taštičky z lístkového těsta plněná brynzou,
Čoko-smetanová poleva na dort,
Kávový dort s čokoládou,
Hustá čokoládová poleva,
Borůvkovo-jogurtové osvěžení,
Šlehačkovo-pudinkový dezert,
Ořechovo-karamelový s ornamenty,
Dort zastudena,
Cukrová poleva,
PF 2009,
Vanilkový krém s gustinem,
Jahodová Charlotte,
další recepty z kategorie Dezerty
Diskuze k receptu
Partneři
- Mazanec
Recepty na mazanec. - Smoothie recepty
Zajímavé zdravé smoothie recepty na každý den. - Raw recepty
Recepty na moderní raw recepty. - Utopenci
Recepty na různé druhy utopenců. - Vánočka
Recepty na vánočky. - Hrníčková kuchařka
Kuchařka zaměřená pouze na hrníčkové recepty. - Cibulačka
Recepty na oblíbenou francouzskou polévku. - Bezlepková kuchařka
Recepty na bezlepkové pokrmy.