Dort Jadran

Hodnocení receptu

Ingredience

korpus: 4 vejce
150 g cukru krupice
150 g polohrubé mouky
½ prášku do pečiva
2 lžíce kakaa
krém: 250 ml mléka
80 g cukru
100 g jemně mletých lískových oříšků
125 g rozměklého másla
dále: pikantní marmeláda na potření
mandarinkový a ananasový kompot
500 ml smetany ke šlehání
2 ztužovače šlehačky
nahrubo posekané lískové oříšky
čokoládové hobliny
ztužený tuk a mouka na formu

Postup

Korpus: dno dortové formy vymažeme rozpuštěným ztuženým tukem (ne olejem) a vysypeme hrubou moukou. Mouku smícháme s práškem a kakaem. Troubu zapneme na 200°C. Vejce s cukrem ušleháme do husté světlé pěny (trvá to asi 10 minut). Do pěny lehce vmícháme mouku a těsto nalijeme do formy. Vložíme do trouby, zmírníme na 170°C a pečeme 45 minut (zkusíme špejlí). Upečený korpus necháme ve formě vychladnout. Potom opatrně objedeme nožem okraj kolem boku formy, rozevřeme a bok formy sundáme. Korpus vodorovně rozkrojíme ve 2/3 výšky. Krém: mléko s cukrem svaříme, přidáme oříšky a asi 5 minut za stálého míchání povaříme. Necháme pořádně vychladnout (klidně do druhého dne). Horní odkrojený plát korpusu (tenší) rozdrobíme do oříškové kaše a promícháme. Máslo dobře vyšleháme a vmícháme do oříškové hmoty. Horní stranu korpusu pomažeme marmeládou a na ni rovnoměrně rozetřeme krém. Dáme ztuhnout do ledničky. Smetanu se ztužovači ušleháme do tuha a rovnoměrně rozetřeme na ztuhlý krém, část si necháme na ozdobu. Povrch šlehačky urovnáme velkým nožem a po obvodu nastříkáme zdobicím sáčkem kopečky šlehačky. Dozdobíme kompotovaným ovocem, oříšky sekanými i celými a čokoládovými hoblinami.

Datum vložení inzerátu: 2011-07-13 21:56:09 | Zobrazeno: 0x

Diskuze k receptu

Partneři