Aspikový dort

Hodnocení receptu

Ingredience

100 g kulaté šunky
100 g hranaté šunky
100 g salámu herkules nebo poličan
200 g pařížského salátu
2 vejce natvrdo (stačí bílky)
2 balíčky plátkového sýra (lepší je kulatý)
pórek
4 sáčky želatiny v prášku (po 20 g)
majonéza
1/2 sáčku želatinového ztužovače
sůl
cukr
ocet

Postup

Nejdříve si z vaječných bílků vykrájíme květy konvalinek a z pórku listy. Připravíme želatinu, potřebujeme jí asi litr. (použila jsem Dr. Oetker a dávala jsem na uvedené množství vody dvojnásobek želatiny, jinak mi to nechtělo tuhnout). Ochutíme ji solí, cukrem a octem podle chuti. Dortovou formu vypláchneme studenou vodou a nalijeme do ní tenkou vrstvičku želatiny. Po částečném zatuhnutí na ni naskládáme "konvalinky". Každý kousek opatrně zakápneme (aby se přilepil a neplaval) a po zatuhnutí nalijeme další tenkou vrstvu. Celou plochu zaskládáme kolečky tence krájené šunky a zalijeme další tenkou vrstvičkou želatiny. Na 12 šunkových čtverců dáme po trocše pařížského salátu a srolujeme do ruliček. Ty naskládáme paprskovitě do formy. Do mezer mezi nimi vložíme ruličky, vytvořené z herkulesu (už bez salátu, dělala jsem jednu ruličku ze tří koleček). Všechno opět zalijeme chládnoucí želatinou. Až trochu zatuhne, celou plochu zaskládáme plátky sýra a znovu zalijeme tenkou vrstvičkou želatiny. Necháme v ledničce pořádně ztuhnout. Po ztuhnutí opatrně dort vyklopíme z formy a okraj ozdobíme majonézou, do které jsme vmíchali ztužovač.

Datum vložení inzerátu: 2011-07-14 11:23:27 | Zobrazeno: 0x

Diskuze k receptu

Partneři