Tvarohovo-jahodový dort
Ingredience
korpus: 300 g sušenek Esíček
100 g másla
náplň: 500 g měkkéhho tvarohu
250 ml smetany ke šlehání
200 g zakysané smetany
210 g krystalového cukru
200 g jahod
kůra z jednoho citronu
6 plátků želatiny
želé: 200 g jahod
4 plátky želatiny
1 lžíce cukru
2 lžíce rumu
dále: asi 100 g jahod
Postup
Sušenky rozdrtíme a smícháme s rozpuštěným máslem. Dno dortové formy (průměr 24 cm) vyložíme papírem na pečení drobkovou směs do ní rovnoměrně namačkáme. Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme asi 10 minut. Necháme vychladnout.
Do mísy dáme tvaroh, cukr, zakysanou smetanu, rozmačkané jahody a citronovou kůru. Ručním elektrickým šlehačem ušleháme hladkou hmotu. Plátky želatiny na deset minut namočíme do vody, vymačkáme a se dvěma lžícemi vody zahříváme za stálého míchání dokud se želatina nerozpustí. Přidáme k ní 2 lžíce tvarohové hmoty, promícháme, přidáme k ostatní tvarohové hmotě a šlehačem zašleháme. Pak vařečkou vmícháme do tuha ušlehanou smetanu. Nalijeme do formy na vychladlý korpus a dáme ztuhnout do ledničky (asi 3 hodiny). Jahody na želé rozmixujeme a svaříme s cukrem a rumem. Do této horké hmoty dáme namočené plátky želatiny (10 minut) a mícháme dokud se želatina zcela nerozpustí. Za občasného zamíchání necháme zchladnout. Dort poklademe rozpůlenými jahodami a zalijeme je chladnoucím želé. Znovu dáme do ledničky a necháme důkladně ztuhnout.
Podobné recepty:
Višňový dort s pálenkou,
Ovocný dort 3,
Lehký osvěžující dortík,
Zmrzlinové dortíčky s ovocným přelivem,
Kávový krém s jíškou,
Kakaový korpus,
Alenčin tvarohový dortík,
Jablkový pudinkový dort,
Pudinkový dort s ovocem,
Šestihran s růžemi,
Mandlovo-čokoládový dort,
Ořechový korpus s krupicí,
Pro fotbalistu,
Rozkvetlá bábovka,
Kávový dortík,
Vídeňský zákusek,
Šlehačková šachovnice,
Dvě panenky,
Jubilant,
Kniha,
další recepty z kategorie Dezerty
Diskuze k receptu
Partneři
- Mazanec
Recepty na mazanec. - Smoothie recepty
Zajímavé zdravé smoothie recepty na každý den. - Raw recepty
Recepty na moderní raw recepty. - Utopenci
Recepty na různé druhy utopenců. - Vánočka
Recepty na vánočky. - Hrníčková kuchařka
Kuchařka zaměřená pouze na hrníčkové recepty. - Cibulačka
Recepty na oblíbenou francouzskou polévku. - Bezlepková kuchařka
Recepty na bezlepkové pokrmy.