Starodávné buchty

Hodnocení receptu

Ingredience

těsto: 500 g polohrubé mouky
špetka soli
250 ml vlažného mléka
30 g čerstvého droždí
4 vrchovaté lžíce krystalového cukru
2 žloutky
7 lžic rozpuštěného másla
nastrouhaná kůra z půlky citronu
špetka strouhaného muškátového oříšku
1 uvařená studená brambora
náplň: 130 g mletého máku
200 ml mléka
moučkový cukr dle chuti
1 vanilkový cukr
2 lžíce rumu
2 lžíce medu
špetka tlučeného hřebíčku
strouhaný perník
dále: rozpuštěné sádlo

Postup

Z vlažného mléka, cukru a kvasnic připravíme kvásek.

Do mísy prosijeme mouku, promícháme se solí, kůrou a muškátovým oříškem. Přidáme jemně nastrouhanou bramboru, žloutky, rozpuštěné máslo a vzejitý kvásek. Vařečkou vypracujeme hladké nelepivé těsto, podle potřeby můžeme přidat trochu mouky. Necháme nakynout až zdvojnásobí objem.

Z vykynutého těsta lžící vykrajujeme větší kousky na pomoučený vál. Rukou každý zploštíme, dáme lžičku náplně a zabalíme. Buchty klademe do sádlem vymazaného pekáče a rozpuštěným sádlem hned každou potřeme ze všech stran. Pak necháme ještě 15-20 minut dokynout.

Pekáč vložíme do vyhřáté trouby a upečeme (190°C, cca 30 minut).

Vychladlé buchty můžeme pocukrovat.

Maková náplň: mléko uvedeme do varu a do vařícího vsypeme mák. Přidáme rum, med, cukr a chvíli povaříme. Zahustíme perníkem a podle chuti můžeme dosladit.

Datum vložení inzerátu: 2011-07-11 19:08:17 | Zobrazeno: 0x

Diskuze k receptu

Partneři