Bigos
Ingredience
500 g hovězí kližky
500 g vepřového plecka
250 g pikantní klobásy
250 g uzeného bůčku
několik velkých cibulí
1 kg kysaného zelí
3 lžíce sádla
sůl
drcený kmín
mletá paprika
mletý pepř
muškátový květ
200 ml červeného vína
1 lžíce mouky
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
Postup
Všechno maso a klobásu pokrájíme na kousky. Cibule oloupeme a pokrájíme tolik, aby pokrájené cibule byla stejná hromada jako je masa.
Zelí uvaříme společně s bobkovým listem a novým kořením.
Ve větším hrnci rozehřejeme sádlo a na něm na slabém plameni pomalu osmažíme cibuli až zežloutne.
Přidáme osolenou kližku a opékáme do zatáhnutí. Pak přisypeme osolené plecko, papriku, pepř, kmín a muškátový květ. Za občasného promíchání dusíme ve vlastní šťávě pod pokličkou doměkka. Nepodlévat!
Až je maso poloměkké, vmícháme klobásu a bůček a dusíme dál.
Až je maso téměř měkké, podlijeme vínem a dodusíme do úplného změknutí.
V troše vody rozmícháme mouku a nalijeme k masu. Přimícháme uvařené zelí a všechno společně povaříme 10-15 minut.
Hotový bigos necháme vychladnout. Druhý den zahřejeme (ne úplně k varu) a opět necháme vychladnout. Takto opakujeme 6 dní, konzumujeme sedmý den.
Podáváme s chlebem.
Můžeme samozřejmě sníst i dříve, ale čím uleželejší, tím lepší.
Podobné recepty:
Krkovička na zelí s noky,
Vepřová panenka na barbecue omáčce ,
Prokládané brambory,
Doutníky,
Pekingští hadi,
Vepřová pečeně na rozmarýnu,
Andulčino maso na zelenině,
Kotlety v zelenině,
Maso v mrkvi s hráškem,
Pikantní ježci,
Vepřové maso v sýrovém těstíčku,
Ildinčina klobásovka,
Malá domácí tlačenka,
Nadívaný vepřový bůček ,
Vepřové závitky ve znojemské omáčce,
Krkovička na cibuli se slaninou,
Vietnamská pánev,
Irský hrnec,
Košovská specialita,
Rozlítaný ptáček ,
další recepty z kategorie Vepřové maso
Diskuze k receptu
Partneři
- Mazanec
Recepty na mazanec. - Smoothie recepty
Zajímavé zdravé smoothie recepty na každý den. - Raw recepty
Recepty na moderní raw recepty. - Utopenci
Recepty na různé druhy utopenců. - Vánočka
Recepty na vánočky. - Hrníčková kuchařka
Kuchařka zaměřená pouze na hrníčkové recepty. - Cibulačka
Recepty na oblíbenou francouzskou polévku. - Bezlepková kuchařka
Recepty na bezlepkové pokrmy.