Strouhanec s mákem
Ingredience
250 g polohrubé mouky
250 g hrubé mouky
200 g syrových brambor
2 dl mléka
2 vejce
50 g kvasnic
5 lžic oleje
2 lžíce máku
1 lžíce soli
1 lžíce majoránky
4 stroužky česneku
špetka cukru
sádlo na maštění strouhance během pečení
Postup
Do vlažného mléka dáme špetku cukru, rozdrobíme kvasnice a necháme vzejít. Brambory nastrouháme na hrubém struhadle a důkladně z nich vymačkáme tekutinu (vylijeme). Stroužky česneku oloupeme a utřeme se solí. Do nastrouhaných brambor přidáme vejce, sůl, majoránku, mouku, česnek a vzešlý kvásek. Zaděláme řídké těsto, které necháme 20 minut kynout. Nakynuté ho nalijeme na hlubší plech vyložený papírem na pečení, urovnáme povrch a posypeme hustě mákem. Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme asi 30 minut do zrůžovění. Během pečení potíráme povrch rozpuštěným sádlem.
Tolik původní recept. Já jsem během pečení nepotírala, upečený jsem hned po vytažení z trouby potřela trochu olejem.
Výborný je teplý i studený, se zeleninovým salátem, ale i samotný k čaji či pivu, případně jako originální příloha k masu či uzenině.
Podobné recepty:
Květákové placičky,
Špenátová roláda,
Sýrové tyčky,
Cuketa po řecku,
Těstoviny s rajčaty a bazalkou,
Pizza,
Ciabatta se ztraceným vejcem,
Savojský quiche,
Sýrové krokety,
Květák se smetanovou omáčkou,
Otrubové slané pečivo,
Hrachové placky s brokolicí,
Levné langoše,
Zelňáky,
Zahradníkovy tousty,
Balkánský pekáč,
Rohlíky opečené se sýrem,
Vařené kukuřičné klásky,
Špaldový ořechovo-rozinkový chléb,
Cuketová čína,
další recepty z kategorie Bezmasá jídla
Diskuze k receptu
Partneři
- Mazanec
Recepty na mazanec. - Smoothie recepty
Zajímavé zdravé smoothie recepty na každý den. - Raw recepty
Recepty na moderní raw recepty. - Utopenci
Recepty na různé druhy utopenců. - Vánočka
Recepty na vánočky. - Hrníčková kuchařka
Kuchařka zaměřená pouze na hrníčkové recepty. - Cibulačka
Recepty na oblíbenou francouzskou polévku. - Bezlepková kuchařka
Recepty na bezlepkové pokrmy.