Strouhanec s mákem
Ingredience
250 g polohrubé mouky
250 g hrubé mouky
200 g syrových brambor
2 dl mléka
2 vejce
50 g kvasnic
5 lžic oleje
2 lžíce máku
1 lžíce soli
1 lžíce majoránky
4 stroužky česneku
špetka cukru
sádlo na maštění strouhance během pečení
Postup
Do vlažného mléka dáme špetku cukru, rozdrobíme kvasnice a necháme vzejít. Brambory nastrouháme na hrubém struhadle a důkladně z nich vymačkáme tekutinu (vylijeme). Stroužky česneku oloupeme a utřeme se solí. Do nastrouhaných brambor přidáme vejce, sůl, majoránku, mouku, česnek a vzešlý kvásek. Zaděláme řídké těsto, které necháme 20 minut kynout. Nakynuté ho nalijeme na hlubší plech vyložený papírem na pečení, urovnáme povrch a posypeme hustě mákem. Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme asi 30 minut do zrůžovění. Během pečení potíráme povrch rozpuštěným sádlem.
Tolik původní recept. Já jsem během pečení nepotírala, upečený jsem hned po vytažení z trouby potřela trochu olejem.
Výborný je teplý i studený, se zeleninovým salátem, ale i samotný k čaji či pivu, případně jako originální příloha k masu či uzenině.
Podobné recepty:
Chléb s ovesnými vločkami,
Kari čočka,
Grahamky,
Halušky s brynzou,
Sójové nudličky se zeleninou,
Rychlé plněné placky,
Aglio Olio e Peperoncino,
Ciabatta se ztraceným vejcem,
Bramborové dukátky,
Těstoviny s rajčaty a bazalkou,
Bramborák se zelím,
Penne arrabbiata (Naštvané penne),
Brambory se sýrovou omáčkou,
Cibulové placky,
Květák se smetanovou omáčkou,
Cuketová čína,
Pohankové placky,
Míchaná vajíčka se zeleninou,
Zapečená růžičková kapusta,
Vařené kukuřičné klásky,
další recepty z kategorie Bezmasá jídla
Diskuze k receptu
Partneři
- Mazanec
Recepty na mazanec. - Smoothie recepty
Zajímavé zdravé smoothie recepty na každý den. - Raw recepty
Recepty na moderní raw recepty. - Utopenci
Recepty na různé druhy utopenců. - Vánočka
Recepty na vánočky. - Hrníčková kuchařka
Kuchařka zaměřená pouze na hrníčkové recepty. - Cibulačka
Recepty na oblíbenou francouzskou polévku. - Bezlepková kuchařka
Recepty na bezlepkové pokrmy.