Bigos
Ingredience
500 g hovězí kližky
500 g vepřového plecka
250 g pikantní klobásy
250 g uzeného bůčku
několik velkých cibulí
1 kg kysaného zelí
3 lžíce sádla
sůl
drcený kmín
mletá paprika
mletý pepř
muškátový květ
200 ml červeného vína
1 lžíce mouky
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
Postup
Všechno maso a klobásu pokrájíme na kousky. Cibule oloupeme a pokrájíme tolik, aby pokrájené cibule byla stejná hromada jako je masa.
Zelí uvaříme společně s bobkovým listem a novým kořením.
Ve větším hrnci rozehřejeme sádlo a na něm na slabém plameni pomalu osmažíme cibuli až zežloutne.
Přidáme osolenou kližku a opékáme do zatáhnutí. Pak přisypeme osolené plecko, papriku, pepř, kmín a muškátový květ. Za občasného promíchání dusíme ve vlastní šťávě pod pokličkou doměkka. Nepodlévat!
Až je maso poloměkké, vmícháme klobásu a bůček a dusíme dál.
Až je maso téměř měkké, podlijeme vínem a dodusíme do úplného změknutí.
V troše vody rozmícháme mouku a nalijeme k masu. Přimícháme uvařené zelí a všechno společně povaříme 10-15 minut.
Hotový bigos necháme vychladnout. Druhý den zahřejeme (ne úplně k varu) a opět necháme vychladnout. Takto opakujeme 6 dní, konzumujeme sedmý den.
Podáváme s chlebem.
Můžeme samozřejmě sníst i dříve, ale čím uleželejší, tím lepší.
Podobné recepty:
Lahůdkové maso v mrkvi,
Klobásy v bramborovém těstě,
Diblíkův propálený chřtán,
Utopenci,
Kotlety na paprice,
Vepřové s houbami a rozmarýnem,
Kotlety v zelenině,
Palačinky s párkem,
Kanonýrský guláš,
Vepřová panenka na barbecue omáčce ,
Prezidentské maso,
Chalupářská bašta,
Pikantní maso,
Chudákova husa,
Vepřový perkelt,
Fazolový hrnec sázavského rančera ,
Schovančiny plátky,
Pikantní špekáčky,
Medová pečínka,
Maso pečené v zelí,
další recepty z kategorie Vepřové maso
Diskuze k receptu
Partneři
- Mazanec
Recepty na mazanec. - Smoothie recepty
Zajímavé zdravé smoothie recepty na každý den. - Raw recepty
Recepty na moderní raw recepty. - Utopenci
Recepty na různé druhy utopenců. - Vánočka
Recepty na vánočky. - Hrníčková kuchařka
Kuchařka zaměřená pouze na hrníčkové recepty. - Cibulačka
Recepty na oblíbenou francouzskou polévku. - Bezlepková kuchařka
Recepty na bezlepkové pokrmy.