Bratislavské plecko
Ingredience
600-700 g vepřového plecka
1 velká nebo 2 malé cibule
1 malá mrkev
kousek celeru
2-3 lžíce sterilovaného hrášku
1 sterilovaná okurka
mléko
150-200 ml smetany
sůl
mletý pepř
2 vrchovaté lžíce hladké mouky
2-3 lžíce citronové šťávy
olej
Postup
Maso omyjeme, osušíme a ze všech stran osolíme a opepříme. Na troše rozpáleného oleje necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme maso a ze všech stran opečeme do zatáhnutí. Podlijeme trochou vývaru nebo horké vody a pod pokličkou dusíme. Během dušení masa k němu přidáme asi na 20 minut očištěnou mrkev (vcelku) a celer. Měkkou zeleninu vyjmeme a pokrájíme na drobné kousky. Maso dusíme do změknutí, podle potřeby podléváme.
V půl hrnku vody rozkvedláme mouku. Měkké maso vyndáme z hrnce a vlijeme vodu s moukou. Rozmícháme a přivedeme k varu. Podle potřeby rozředíme mlékem, aby měla omáčka správnou hustotu, okyselíme citronovou šťávou a asi 10 minut povaříme.
Omáčku přecedíme a zamícháme do ní smetanu, pokrájenou uvařenou zeleninu, hrášek a okurku pokrájenou nadrobno. Dobře promícháme a ještě asi 5 minut povaříme. Podle potřeby dochutíme solí a citronovou šťávou.
Maso nakrájíme na plátky a na talíři přeléváme omáčkou. Podáváme s knedlíkem.
Podobné recepty:
Pikantní omeleta,
Buřtsalát,
Pečené maso se zelím a těstovinami,
Vepřové maso v zelenině,
Vepřová kýta v rychlém lístkovém těstě ,
Námořnické kotlety,
Rozmarýnové kotlety,
Bratislavské plecko,
Vepřové kostky Radegast,
Pařížské řízky,
Prezidentské maso,
Jazyk v pikantní omáčce,
Atlantik,
Masíčko se zeleninkou,
Hořčičná kýta v zelenině,
Zapečené rizoto,
Plovdivské maso,
Vepřový jazyk s křenovou omáčkou,
Zapékané kotlety se sýrem,
Maso podle Michala Davida,
další recepty z kategorie Vepřové maso
Diskuze k receptu
Partneři
- Mazanec
Recepty na mazanec. - Smoothie recepty
Zajímavé zdravé smoothie recepty na každý den. - Raw recepty
Recepty na moderní raw recepty. - Utopenci
Recepty na různé druhy utopenců. - Vánočka
Recepty na vánočky. - Hrníčková kuchařka
Kuchařka zaměřená pouze na hrníčkové recepty. - Cibulačka
Recepty na oblíbenou francouzskou polévku. - Bezlepková kuchařka
Recepty na bezlepkové pokrmy.