Vepřové nadivoko

Hodnocení receptu

Ingredience

1 kg vepřové kýty
cca 400 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer) pokrájené na nudličky
2 cibule
sůl
celý pepř
nové koření
bobkový list
tymián
zázvor
olej
80 g anglické slaniny
citronová šťáva
300 ml červeného vína
500 ml smetany na vaření
1 lžíce hladké mouky

Postup

Rozdrtíme 4 kuličky jalovce, 3 kuličky nového koření, 5 kuliček pepře a 2 bobkové listy. Přidáme po čtvrt lžičce tymiánu a mletého zázvoru. Důkladně promícháme se 2 lžícemi oleje a touto směsí potřeme ze všech stran omyté a osušené maso. Dáme na 2 dny do chladu.

Anglickou nakrájíme na dlouhé úzké hranolky a prošpikujeme jí maso. Pokapeme citronovou šťávou a na rozpáleném oleji ze všech stran opečeme.

Opečené maso ze všech stran osolíme, přidáme k němu všechnu zeleninu, pokrájenou cibuli, po 5 kuličkách nového koření a pepře, 2 bobkové listy a posypeme tymiánem.

Podlijeme vínem, přikryjeme a upečeme doměkka. Podle potřeby můžeme podlít dalším vínem nebo vodou.

Měkké maso vyjmeme, z pekáče vybereme bobkové listy a zbytek rozmixujeme dohladka. Přecedíme do kastrolu.

V hrnku smetany rozkvedláme mouku, přilijeme k omáčce (přes cedník) a za občasného promíchání povaříme asi 10 minut. Zbytek smetany přidáme nebo nepřidáme podle vlastního uvážení.

Omáčku dochutíme podle potřeby solí a citronovou šťávou.

Maso nakrájíme na plátky a přelijeme omáčkou. Podáváme s houskovým knedlíkem.

Datum vložení inzerátu: 2011-07-08 14:25:53 | Zobrazeno: 0x

Diskuze k receptu

Partneři