Vepřové nadivoko
Ingredience
1 kg vepřové kýty
cca 400 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer) pokrájené na nudličky
2 cibule
sůl
celý pepř
nové koření
bobkový list
tymián
zázvor
olej
80 g anglické slaniny
citronová šťáva
300 ml červeného vína
500 ml smetany na vaření
1 lžíce hladké mouky
Postup
Rozdrtíme 4 kuličky jalovce, 3 kuličky nového koření, 5 kuliček pepře a 2 bobkové listy. Přidáme po čtvrt lžičce tymiánu a mletého zázvoru. Důkladně promícháme se 2 lžícemi oleje a touto směsí potřeme ze všech stran omyté a osušené maso. Dáme na 2 dny do chladu.
Anglickou nakrájíme na dlouhé úzké hranolky a prošpikujeme jí maso. Pokapeme citronovou šťávou a na rozpáleném oleji ze všech stran opečeme.
Opečené maso ze všech stran osolíme, přidáme k němu všechnu zeleninu, pokrájenou cibuli, po 5 kuličkách nového koření a pepře, 2 bobkové listy a posypeme tymiánem.
Podlijeme vínem, přikryjeme a upečeme doměkka. Podle potřeby můžeme podlít dalším vínem nebo vodou.
Měkké maso vyjmeme, z pekáče vybereme bobkové listy a zbytek rozmixujeme dohladka. Přecedíme do kastrolu.
V hrnku smetany rozkvedláme mouku, přilijeme k omáčce (přes cedník) a za občasného promíchání povaříme asi 10 minut. Zbytek smetany přidáme nebo nepřidáme podle vlastního uvážení.
Omáčku dochutíme podle potřeby solí a citronovou šťávou.
Maso nakrájíme na plátky a přelijeme omáčkou. Podáváme s houskovým knedlíkem.
Podobné recepty:
Plovdivské maso,
Oběd z papiňáku,
Zapékané kotlety se sýrem,
Pečené maso se zelím a těstovinami,
Pikantní maso,
Vepřový tokáň ,
Bagety s překvapením,
Pikant-kotlety v alobalu,
Nikitin pekáček ,
Pařížské řízky,
Ražniči,
Vepřová kýta v rychlém lístkovém těstě ,
Pepřové vepřové,
Pórek se šunkou,
Sikulské kotlety,
Vepřová kýta s citronovo-olivovou náplní ,
Diblíkův propálený chřtán,
Plecko v zelenině,
Vepřová panenka na barbecue omáčce ,
Tlačenková podkova,
další recepty z kategorie Vepřové maso
Diskuze k receptu
Partneři
- Mazanec
Recepty na mazanec. - Smoothie recepty
Zajímavé zdravé smoothie recepty na každý den. - Raw recepty
Recepty na moderní raw recepty. - Utopenci
Recepty na různé druhy utopenců. - Vánočka
Recepty na vánočky. - Hrníčková kuchařka
Kuchařka zaměřená pouze na hrníčkové recepty. - Cibulačka
Recepty na oblíbenou francouzskou polévku. - Bezlepková kuchařka
Recepty na bezlepkové pokrmy.