Musaka

Hodnocení receptu

Ingredience

1-3 lilky (podle velikosti)
600 g mletého masa
600 g brambor
3 rajčata
1 velká cibule
150 ml červeného vína
2 lžíce másla
olivový olej
sůl
mletý pepř
1 lžička skořice
bešamel: 3 lžíce másla
5 lžic hladké mouky
700 ml mléka
velká hrst strouhaného sýra
3 žloutky
sůl
strouhaný muškátový oříšek

Postup

Očištěné brambory uvaříme ve slupce a po zchladnutí nakrájíme na kolečka.

Lilky oloupeme, nakrájíme rovněž na kolečka, z obou stran osolíme a necháme aspoň půl hodiny vypotit. Pak je osušíme a z každé strany prudce opečeme na rozpáleném oleji.

Rajčata spaříme vroucí vodou, oloupeme a pokrájíme na kostičky.

Na másle orestujeme pokrájenou cibuli dozlatova. Přidáme maso a opečeme za častého míchání až zhnědne. Potom osolíme a okořeníme pepřem a skořicí. Vmícháme rajčata, podlijeme vínem a za občasného míchání dusíme, až se všechna tekutina vyvaří.

V kastrolu necháme rozpustit máslo, přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme mlékem a za stálého míchání uvaříme hustý bešamel. Odstavíme, vmícháme žloutky, dochutíme solí a strouhaným muškátovým oříškem a nakonec vmícháme sýr.

Na dno pekáče naskládáme brambory, pokryjeme je masovou směsí, na ni naskládáme lilky a nakonec všechno překryjeme bešamelem.

Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a upečeme do zezlátnutí povrchu (cca 30-40 minut).

Datum vložení inzerátu: 2011-07-07 22:04:22 | Zobrazeno: 0x

Diskuze k receptu

Partneři