Nadívaná vepřová pečeně
Ingredience
1 kg vepřové pečeně bez kosti
hrstka čerstvých rozmarýnových lístků
mořská sůl
mletý pepř
250 g toustového chleba
olivový olej
2 červené cibule
4 stroužky česneku
hrstka lístků tymiánu
hrst mandlí nebo oříšků kešu
4 lžíce balzamikového octa
Postup
Nejdříve připravíme nádivku: krajíčky toustového chleba opečeme v toustovači (nebo na sucho na pánvi nebo v troubě). Na 2 lžících oleje zpěníme nadrobno posekanou cibuli a na plátky pokrájený česnek. Přidáme posekané mandle (kešu) a tymián. Za stálého míchání smažíme do změknutí cibule (cca 8 minut).
Odstavíme. Směs osolíme, opepříme, vmícháme ocet, opečený chléb natrhaný na kousky a 5-6 lžic oleje. Důkladně promícháme, nejlépe rukama, aby se vše spojilo. Ochutnáme, podle potřeby dosolíme a necháme vychladnout.
Omyté a osušené maso položíme na větší prkénko. Ostrým nožem ho asi v jedné třetině odshora podélně rozkrojíme (vodorovně), ale nedokrojíme a rozevřeme jako knihu. Silnější část opět rozřízneme a otevřeme na druhou stranu. Tím vznikne velký masový plát.
Ostrým nožem do masa nařežeme mřížku asi 1 cm hluboko.
Lístky rozmarýnu utřeme se dvěma lžičkami soli a tuto směs vetřeme do zářezů v mase.
Na maso rovnoměrně rozložíme nádivku a plát opatrně srolujeme do rolády. Kuchyňským provázkem převážeme.
Roládu ze všech stran osolíme, opepříme a uložíme do pekáčku vytřeného olejem. Podlijeme trochou vody a upečeme doměkka. Během pečení občas otočíme, případně podlejeme. Ke konci pečení odstraníme pokličku a dopečeme dozlatova.
Upečenou pečeni necháme chvíli odpočinout a až potom nakrájíme na plátky.
Podáváme s bramborovou kaší nebo čerstvým chlebem.
Podobné recepty:
Vepřová kýta v rychlém lístkovém těstě ,
Fazolový hrnec sázavského rančera ,
Hořčičná kýta v zelenině,
Medailonky v bramborovém kabátku,
Pštrosí vejce ,
Pečené koleno,
Vepřové kotlety v majonéze,
Pikantní řízky v těstíčku,
Vepřové kostky s haluškami v zelí,
Vepřová kýta v mléce,
Panenka se sýrovou omáčkou ,
Smažené špízy,
Dušené plecko na smetaně,
Vepřové maso v zelenině,
Špagety zapečené v leču,
Maso se zeleninou,
Kotlety v medové lázni,
Pradědovo tajemství,
Vepřové plátky ve znojemské omáčce,
Chudákova husa,
další recepty z kategorie Vepřové maso
Diskuze k receptu
Partneři
- Mazanec
Recepty na mazanec. - Smoothie recepty
Zajímavé zdravé smoothie recepty na každý den. - Raw recepty
Recepty na moderní raw recepty. - Utopenci
Recepty na různé druhy utopenců. - Vánočka
Recepty na vánočky. - Hrníčková kuchařka
Kuchařka zaměřená pouze na hrníčkové recepty. - Cibulačka
Recepty na oblíbenou francouzskou polévku. - Bezlepková kuchařka
Recepty na bezlepkové pokrmy.