Nadívaná vepřová pečeně
Ingredience
1 kg vepřové pečeně bez kosti
hrstka čerstvých rozmarýnových lístků
mořská sůl
mletý pepř
250 g toustového chleba
olivový olej
2 červené cibule
4 stroužky česneku
hrstka lístků tymiánu
hrst mandlí nebo oříšků kešu
4 lžíce balzamikového octa
Postup
Nejdříve připravíme nádivku: krajíčky toustového chleba opečeme v toustovači (nebo na sucho na pánvi nebo v troubě). Na 2 lžících oleje zpěníme nadrobno posekanou cibuli a na plátky pokrájený česnek. Přidáme posekané mandle (kešu) a tymián. Za stálého míchání smažíme do změknutí cibule (cca 8 minut).
Odstavíme. Směs osolíme, opepříme, vmícháme ocet, opečený chléb natrhaný na kousky a 5-6 lžic oleje. Důkladně promícháme, nejlépe rukama, aby se vše spojilo. Ochutnáme, podle potřeby dosolíme a necháme vychladnout.
Omyté a osušené maso položíme na větší prkénko. Ostrým nožem ho asi v jedné třetině odshora podélně rozkrojíme (vodorovně), ale nedokrojíme a rozevřeme jako knihu. Silnější část opět rozřízneme a otevřeme na druhou stranu. Tím vznikne velký masový plát.
Ostrým nožem do masa nařežeme mřížku asi 1 cm hluboko.
Lístky rozmarýnu utřeme se dvěma lžičkami soli a tuto směs vetřeme do zářezů v mase.
Na maso rovnoměrně rozložíme nádivku a plát opatrně srolujeme do rolády. Kuchyňským provázkem převážeme.
Roládu ze všech stran osolíme, opepříme a uložíme do pekáčku vytřeného olejem. Podlijeme trochou vody a upečeme doměkka. Během pečení občas otočíme, případně podlejeme. Ke konci pečení odstraníme pokličku a dopečeme dozlatova.
Upečenou pečeni necháme chvíli odpočinout a až potom nakrájíme na plátky.
Podáváme s bramborovou kaší nebo čerstvým chlebem.
Podobné recepty:
Pikantní řízky v těstíčku,
Gyros řízky,
Smažený sýr se šunkou,
Atlantik,
Klobásy v bramborovém těstě,
Čertův měšec,
Vepřové kostky se zeleninou,
Smažené špízy,
Bramborová pizza,
Kotlety po maďarsku,
Řízky herkules,
Řízky naruby,
Vepřové kotletky na jablkách ,
Nadívaný vepřový bůček ,
Ildinčina klobásovka,
Marinovaná játra,
Krkovička na zelí s noky,
Prokládané brambory,
Prokládaná kotleta,
Řízky s moravankou,
další recepty z kategorie Vepřové maso
Diskuze k receptu
Partneři
- Mazanec
Recepty na mazanec. - Smoothie recepty
Zajímavé zdravé smoothie recepty na každý den. - Raw recepty
Recepty na moderní raw recepty. - Utopenci
Recepty na různé druhy utopenců. - Vánočka
Recepty na vánočky. - Hrníčková kuchařka
Kuchařka zaměřená pouze na hrníčkové recepty. - Cibulačka
Recepty na oblíbenou francouzskou polévku. - Bezlepková kuchařka
Recepty na bezlepkové pokrmy.